Skip to Main Content

Informatievaardigheden Bachelor Basis: Stap 3: zoekmethoden en zoekstrategieën

Zoekmethoden

Er zijn vier verschillende zoekmethoden die je kunt gebruiken. De best match methode, de bouwsteenmethode, de sneeuwbalmethode en de citatiemethode.

Best match methode

De best match methode kun je gebruiken in je oriëntatiefase. Je vult zoveel mogelijk termen in de zoekbalk in en krijgt zo een globaal beeld van de informatie die beschikbaar is. 

Bouwsteenmethode

Bij de bouwsteenmethode maak je gebruik van meerdere zoektermen die je al hebt bepaald en gaat deze combineren. Hierbij kun je ook gebruik maken van de Boleaanse operatoren AND, OR en NOT. Denk bijvoorbeeld aan Politie AND aangifte. 

Sneeuwbalmethode

Bij het gebruik van de sneeuwbalmethode ga je op basis van een rapport of boek kijken welke literatuur gebruikt is en ga je via deze literatuurverwijzingen verder zoeken naar literatuur. Het nadeel is wel dat de gevonden literatuur steeds ouder wordt. 

Citatiemethode

In citatie-indexen kun je opzoeken in welke artikelen een bepaalde publicatie wordt geciteerd. Op basis van één artikel ga je op zoek naar bronnen die verwijzen naar dit artikel. Via deze methode zoek je vooruit in de tijd: de literatuur die verwijst naar een artikel is altijd recenter dan het artikel zelf.