Skip to Main Content

Informatievaardigheden Bachelor Basis: Stap 6: informatie verwerken

Plagiaat en bronvermelding

Op deze pagina vindt je informatie over:

- Plagiaat en bronvermelding 
- Bronvermelding
- APA richtlijnen 

 

Plagiaat

Plagiaat is het gebruiken van teksten, ideeën of uitspraken van iemand in je eigen teksten, zonder dat je erbij vermeldt waar je het vandaan gehaald hebt. Je doet (bewust of onbewust) alsof je alles zelf hebt bedacht. 

Let op: plagiaat pleeg je ook wanneer je bijvoorbeeld afbeeldingen of cijfermateriaal gebruikt zonder daarbij de bron te noemen. 

Bronvermelding

Hoe voorkom je plagiaat? 

Plagiaat voorkom je door op de juiste manier je bronnen te vermelden: in je stuk vermeld je de bronnen waar je de informatie vandaan gehaald hebt gehaald. Bij de Politieacademie gebruik je daarvoor de APA-richtlijnen. 

Zoek en schrijfwijzer

In de Zoek- en schrijfwijzer staan voorbeelden van bronvermelding, maar ook hoe je een rapport opbouwt. Je kunt de zoek- en schrijfwijzer vinden via de catalogus van de Mediatheek

APA richtlijnen

De Politieacademie hanteert de APA richtlijnen voor het vermelden van bronnen. Voor studenten van alle hogescholen in Nederland is een Nederlandstalige handleiding beschikbaar: de APA richtlijnen uitgelegd. Een handig hulpmiddel om op de juiste manier bronnen te vermelden in je tekst.